Ασφαλής φωτισμός παιδικών δωματίων
Ως γονείς ανησυχείτε για την ασφάλεια των παιδιών σας στο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό είναι χρήσιμο να σκέφτεστε τις ανάγκες ενός παιδιού όταν επιλέγετε τον φωτισμό ενός δωματίου είτε αυτός αφορά γενικό είτε συμπληρωματικό φωτισμό με γνώμονα πάντα την ασφάλεια. Δεν θα ήταν καλό να επιλέγετε μόνο με κριτήρια το χρώμα, το θέμα ή το σχέδιο. Τα φωτιστικά των ανηλίκων μοιάζουν χαριτωμένα, αλλά πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή για χρήση από μικρά παιδιά.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ
Πρέπει να έχουν σταθερή, ανθεκτική βάση, που δεν ανατρέπεται εύκολα, αλλά και αν ακόμα ανατραπεί να μη σπάει και να μη διαλύεται σε μικρά κομμάτια. Πρέπει να είναι εύκολα στο χειρισμό τους και να φέρουν τις απαραίτητες σημάνσεις αλλά και το CE, αποδεικνύοντας ότι έχουν δοκιμαστεί και φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας.
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΔΑΠΕΔΟΥ
Αποφύγετε τα εντελώς στο παιδικό δωμάτιο. Ανατρέπονται εύκολα και φαντάζουν σαν παιχνίδι στα μάτια ενός μικρού παιδιού.
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΟΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΙΚΕΣ
Είναι τα ασφαλέστερα για χρήση σε παιδικό δωμάτιο, εφόσον στερεώνονται με ασφάλεια. Πρέπει να είναι κατασκευασμένα από άθραυστο και άκαυστο υλικό, ώστε ακόμα και αν τυχόν σπάσουν να μην γίνουν μικρά κομματάκια. Αποφύγετε εντελώς τα φωτιστικά με γυάλινα μέρη.
ΧΡΗΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ WATT
Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες μαθαίνοντας τη μέγιστη προτεινόμενη ισχύ τηρώντας αυστηρά αυτές τις αναγραφόμενες ενδείξεις. Σε πολλά φωτιστικά συστήνεται η χρήση λαμπτήρα ισχύος όχι μεγαλύτερη των 40 ή των 60 Watt. Η σύσταση αυτή αφορά παλιού τύπου φωτιστικά και έχει ξεπεραστεί χάρη στη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας λαμπτήρων.
Επιλέξτε αποκλειστικά λαμπτήρες LED θερμού φάσματος φωτός, που είναι ασφαλείς, καθώς δεν θερμαίνονται, αλλά και προσφέρουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ λαμπτήρες αλογόνου σε παιδικό δωμάτιο. Ζεσταίνονται πολύ και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Επιπλέον το άγγιγμα του λαμπτήρα με το δάχτυλο αφήνει λάδι που καταστρέφει την επιφάνεια και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την έκρηξη του λαμπτήρα.
ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Ελέγξτε οπωσδήποτε τα καλώδια για τυχόν φθορές ή γυμνά μέρη και μαζέψτε, καλύψτε ή στερεώστε τα στα έπιπλα ή στον τοίχο χρησιμοποιώντας διάφορα κιτ “συμμαζέματος” των καλωδίων.
ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Καθίστε στο πάτωμα και κοιτάξτε το δωμάτιο από το ύψος ενός παιδιού, παρατηρώντας τις πρίζες, τα καλώδια και την πρόσβαση σε τυχόν επικίνδυνα εξαρτήματα. Καλύψτε τις πρίζες που δεν χρησιμοποιούνται με ειδικά καλύμματα προστασίας.
Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα φωτιστικά συνδέονται με το ρεύμα, οπότε θα πρέπει να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες παραπάνω προτεινόμενες προφυλάξεις, αλλά και να μην παραλείψετε οπωσδήποτε να τοποθετήσετε τον αναγκαίο διακόπτη διαρροής στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού, ώστε να έχετε ένα ασφαλές και φιλικό προς τα παιδιά δωμάτιο.